Skip to Content

Feit of fabel? Je kan je haar bleken met citroensap

Ja, maar ...

Zuurstof in combinatie met UV-stralen bleekt haar — en zelfs kleding — van nature. Citroenzuur versnelt dit proces. Als je in de zon loopt, wordt je haar dus bleker. Met het sap van een citroen gaat dit inderdaad nog sneller.

Lees even verder voordat je naar de supermarkt loopt voor citroenen...

Ja, citroenzuur is natuurlijk. Toch is het goedje niet onschadelijk. Het is en blijft een chemische reactie die de pigmenten in je haren kapot maakt. Het zuur droogt je haar ook uit. Om enig effect te hebben, zal je behoorlijk wat tijd in de zon moeten doorbrengen. En veel zon op je haar is sowieso al schadelijk.

Obstakels

Er zijn ook enkele praktische obstakels. Om een natuurlijk effect te krijgen, moet je ervoor zorgen dat het citroensap precies op de juiste plaats zit: niet gemakkelijk. Het zuur kan ook snel in je ogen belanden. Bovendien bevat elke citroen een andere hoeveelheid sap: het is dus moeilijk te zeggen hoeveel je eigenlijk nodig hebt. Vers citroensap geeft je dus minder controle dan nauwkeurig samengestelde producten.

Gekke effecten

Citroenzuur werkt enkel bij mensen met een natuurlijk lichte haarkleur: van blonde tot lichtbruine tinten. Heb je donker haar? Dan zal je er maar weinig van merken. Of erger, je haar kleurt oranje. Mensen met gekleurd of gebleekt haar kunnen het beste ver uit de buurt blijven van het sap, want dit kan de gekste effecten opleveren.

Laatste tip

Experimenteer erop los, maar denk eraan: het kan lang duren voordat een mislukking is uitgegroeid.