Haarverzorging | Mooi haar

Het woordenboek van de haarverzorgende ingrediënten: Welke producten werken voor jouw haar?

Op het etiket van shampoos, spoelingen en stylingproducten vind je een lijstje van de ingrediënten. Hiermee blijft de vraag onbeantwoord wat deze producten kunnen doen voor je haar. Aan de hand van ons schoonheidswoordenboek willen we je helpen te ontdekken wat de vermelde ingrediënten kunnen doen voor je haar.

Natuurlijk heb je al vaak de namen Aloë Vera, Macadamia-olie of ceramiden gezien. Maar van welke aard zijn deze verzorgende ingrediënten? Wat is het effect van het co-enzym Q10? Waar komt galamboter vandaan? Waarom is zink een bestanddeel van zo vele antiroosshampoos?

Fabrikanten van cosmetica kiezen tegenwoordig uit een uitgebreid scala aan stoffen om je haar meer glans, volume en een gezonde uitstraling te geven. Aan deze ingrediëntenlijst voegen onderzoekers jaarlijks nieuwe actieve bestanddelen toe die op die manier hun weg naar de flacons en tubes vinden. We zullen daarom het compendium van de haarverzorgende ingrediënten regelmatig bijwerken. De informatie die we tot nu toe verzamelden vind je hieronder.

 

Aloe vera (Aloe barbadensis)

Aloe vera

Aloë Vera planten leveren niet alleen ingrediënten voor haarverzorgende producten. Mensen drinken ook het sap van de Aloë Vera.

Een plantenextract dat rijk is aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Het extract geeft het haar vocht en kalmeert de hoofdhuid.

Abrikozenpitolie (Prunus armeniacal)

Een olie die veel waardevolle onverzadigde vetzuren bevat. Het wordt gebruikt voor de behandeling van droog en extreem beschadigd haar. Het verbetert ook de structuur van krullend en weerbarstig haar.

 

Caffeine

Cafeïne verhoogt de activiteit van de haarwortels en kan zelfs de haargroei bevorderen. Het wordt meestal gebruikt in producten die bedoeld zijn om haaruitval te voorkomen.

Carnitine

Sommige van de effecten van carnitine zijn te vergelijken met die van vitaminen, het versterkt dunner wordend haar en beschermt tegen haaruitval.

Ceramide (Ceramide)

Ceramiden zijn lipiden; ze vullen de gaatjes in de bovenste laag van de hoofdhuid. Wanneer ze toegevoegd worden aan shampoos of spoelingen kunnen ceramiden helpen om gebroken haar te herstellen.

Coenzyme Q 10 (Ubiquinone)

Dit is een autologe stof (een stof die afkomstig is van het eigen lichaam). Eén van de effecten ervan is dat de productie van keratine, één van de bouwstenen van het haar, hierdoor bevorderd wordt. Het coenzyme Q10 als actief bestanddeel van shampoos en spoelingen houdt de haarcuticula gezond. Het haar wordt glanzend en makkelijker te kammen.  

Collageen

Collageen is een proteïne dat we terugvinden in de huid en het haar. Het wordt in zeer veel shampoos gebruikt en het bedekt de haren met een heel fijn beschermend laagje.

Galamboter (Butyrospermum parkii)

Deze hoogwaardige olie wordt gewonnen uit de noten van de Afrikaanse Galamboom; de olie heeft een hoog vitamine E- en caroteengehalte. Galamboter maakt zelfs uiterst weerbarstig en beschadigd haar zijdezacht en glanzend.

Ginseng Wortel Extract (Panax Ginseng)

Het ginseng wortelextract versterkt het haar. Het voorkomt hierdoor gespleten punten en het afbreken van het haar.

Glycerol (ook Glycerine)

Glycerol is een zeer effectief hydraterend ingrediënt. Het heeft een antistatisch effect en wordt gebruikt om droog haar te hydrateren.

Jojoba Olie (Buxus chinensis / Simondsia chinensis)

Jojoba olie is een plantaardige was die door de huid goed verdragen wordt. Het maakt het haar gladder en makkelijker te kammen. Jojoba olie laat geen zware olieachtige film achter op je haar. Een andere prachtige eigenschap bestaat erin gespleten haarpunten opnieuw glad te maken.

Keratin (Hydrolysed Keratin)

Keratine is een proteine; het is de belangrijkste bouwsteen van je haar.  Beschadiging aan de haarwortels kan leiden tot verlies van keratine. Hierdoor kan het haar uiteindelijk gaan breken. Haarverzorgingsproducten die keratine bevatten kunnen helpen om de gaatjes in de haarcuticula op te vullen.

Macadamia Olie (Macadamia ternifolia)

Macademia olie is zeer rijk en bevat veel natuurlijke lipiden. Het is zeer effectief in behandelingen die bedoeld zijn om broos en ernstig beschadigd haar te herstellen.

Olijolie (Olea europea)

Dit is een olie van topkwaliteit die linolzuur bevat; het maakt het haar glad en glanzend. Linolzuur is gekend omwille van zijn ontstekingswerend effect.

Tarweproteïnen (Hydrolysed Wheat Protein)

Ook producten met tarweproteïnen zijn rijk aan onverzadigde vetzuren die het haar glanzend maken en makkelijk te hanteren. Ze versterken ook beschadigd haar.

Sesamolie (Sesamum indicum)

Deze olie bevat heel wat linolzuur dat bekend staat om zijn ontstekingswerende werking. Hierdoor is deze olie ideaal voor gevoelig dun haar en een geïrriteerde hoofdhuid.

Silicone (bv. Dimethicone)

Siliconen zijn synthetische stoffen die een beschermende film leggen rondom het haar en er op die manier voor zorgen dat de haarcuticula gladder lijken, makkelijker te kammen zijn en voor extra glans zorgen. Gespleten punten zullen tijdelijk gladder gemaakt worden waardoor het probleem onder controle gehouden wordt.

Panthenol

Panthenol is een vochtvasthoudende en kalmerende stof waardoor meer vocht in het haar vastgehouden wordt. Het zorgt er ook voor dat het haar een gezondere uitstraling krijgt.

Wilde rozenolie (Rosa canina)

Wilde rozenolie

Linolzuur en vitamine A zijn slechts twee van de vele waardevolle ingrediënten van wilde rozenolie.

Deze olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en vitaminen; en geeft glans en verzorging aan droog en krullend haar.

 

Zijdeproteïnen (Hydrolysed Silk)

Zijdeproteïnen zorgen ervoor dat het haar meer glanst.

 

Zinkpyrithion

Binnen de geneeskunde wordt zinkpyrithion gebruikt als remedie tegen psoriasis en eczeem. Het wordt ook gebruikt in shampoos om problemen van roos te onderdrukken.

 

Zoete amandelolie (Prunus amygdalus dulcis)

Dit is een relatief lichte olie die bedoeld is om ernstig beschadigd haar intensief te verzorgen; amandelolie verzwaart het haar ook helemaal niet.

Ontdek: Mooi haar