Haarverzorging | Beschadigd haar

Feit of fabel? Honderd keer borstelen houdt je haar gezond

Fabel!

Vroeger zei men dat je je haar honderd keer moest borstelen om het mooi en gezond te houden. Dat was misschien toen zo, maar de tijden veranderen.

De stelling dateert uit de tijd waarin mensen hun haren veel minder vaak wasten. Daardoor kon er een overschot aan talg aan de wortels van de haren ontstaan. Door de haren te borstelen, konden ze die voedende olie verdelen over de hele lengte van het haar.

Vandaag wassen de meeste mensen hun haren 2 à 3 keer per week of zelfs meer en is er van talgophopingen (bijna) geen sprake meer. Het is dus niet langer nodig om je haren honderd keer te borstelen.

Te vaak en fout borstelen kan zelfs meer kwaad dan goed aanrichten. Zorg er dus voor dat je de volgende fouten niet maakt:

  • Kam of borstel je haar nooit als het nog nat is. Het is dan zeer kwetsbaar en kan gemakkelijk breken of uitrekken. Gebruik als het nodig is een kam met brede tanden of gewoon je vingers.
  • Gebruik geen borstel met scherpe borstelharen. Zo’n borstel kan je haren breken of beschadigen. Investeer liever wat meer geld in een goede borstel dan je haar kapot te maken met een goedkopere versie.
  • Laat een warmte- of metalen borstel niet te heet worden. Net als andere stylingtools die gebruik maken van warmte kunnen ze je haren beschadigen.
  • Gebruik de juiste borstel. Welk soort borstel je nodig hebt, hangt af van je type haar en wat je precies wilt doen.
Ontdek: Mooi haar