Haarkleuring | Zwart haar

Wie niet waagt, niet wint: durf je haar zwart te dragen

Zwart, de meeste elegante kleur in het universum, is geen kleur voor mensen die vaak van mening wisselen. Je haar zwart dragen vereist immers een semipermanente of permanente haarkleuring en een diepe wortelbehandeling.

Al lijkt het gewoon, zwart haar heeft toch een speciale aantrekkingskracht. De overgrote meerderheid van de bevolking van deze planeet heeft zwart haar. En toch gaat er een eigen magie uit van zwart haar en trekt het de aandacht. De donkere kleur roept visioenen op van kracht en energie, verandert jonge poesjes in tijgerinnen en transformeert een onschuldig jong meisje uit Michigan tot Dita von Teese.

Ongeacht de originele kleur van het haar, zal het aanbrengen van diepzwarte kleuringsproducten elk afzonderlijk haartje kleuren met een diepzwarte tint. Beheersing van de zwarte kunst vereist dat het haar glanzend gehouden wordt en vrij van zichtbare haarwortels. Wees gewaarschuwd dat het onderhoud van de magische aantrekkingskracht van zwart haar heel wat inspanning vergt.

 

Negen aandachtspunten om te overwegen alvorens je haar zwart te kleuren

 • Tip 1:

  Je hebt een lichte huidskleur en misschien ook wel blauwe ogen? Door je haar gitzwart te kleuren met een blauwe schijn, kan zo je omgetoverd worden in de perfecte dubbelgangster van Sneeuwwitje. Wees voorzichtig want donker haar benadrukt een lichte huidskleur. Als je toch beslist om je haar zwart te kleuren, zorg er dan voor dat je steeds een dieprode lipstick op zak hebt en ook wat rouge om gerust te zijn.

 • Tip 2:

  Zwarte tinten met enkele warme accenten lijken veel natuurlijker dan gitzwart haar, voor vrouwen met een donkerdere huidskleur en bruine ogen. Donker getaande vrouwen zien er perfect uit met bruinzwart haar.

 • Tip 3:

  De keuze voor zwart haar kan gevaarlijk zijn als je dun haar hebt of veel uitgesproken weerborstels. De hoofdhuid kan zichtbaar worden doorheen het zwarte haar, en dit kan je verschijning schaden.

 • Tip 4:

  Een mooie glans is onontbeerlijk voor prachtig zwart of zeer donker haar. De eerste maal dat je je haar zwart kleurt, moet je zeker een kleurbehandeling gebruiken met intens voedende ingrediënten. Macadamia-olie bijvoorbeeld, zal je haar de diepe glans geven die zo essentieel is voor zwart haar.

 • Tip 5:

  Je dient een permanente haarkleuring te gebruiken om licht bruin of lichter haar tot zwart te kleuren. Het is ook noodzakelijk om de haarwortels van je zwarte haar om de drie tot vier weken bij te kleuren.

 • Tip 6:

  We raden aan om uiterst waakzaam te zijn bij het zwart kleuren van gebleekt haar. Bleken verandert de structuur van het haar en dit kan op zijn beurt onverwachte effecten hebben op het proces van de zwarte kleuring. Wanneer het op gebleekt haar toegepast wordt, is het mogelijk dat het resultaat verschillend is van wat op de verpakking geadverteerd wordt. Je haar kan bijvoorbeeld sterke rode kleurschakeringen vertonen. We raden dan ook aan om de allereerste zwarte kleurbehandeling op je gebleekte haar door je kapper te laten doen. Als deze ervaring meevalt, kan je je haar nadien gerust thuis kleuren.

 • Tip 7:

  Goed aangebrachte intensieve kleuring met een zwarte kleurstof zal grijze haren volledig dekken. Toch is het belangrijk om enkele punten in overweging te nemen vooraleer je je grijze haar zwart kleurt. De diepzwarte kleur zal mogelijks niet lang houden op je grijze haar. Hoe snel je kleurtje zal vaal worden en hoe snel je zwarte kleur zal weggewassen zijn is sterk afhankelijk van de specifieke eigenschappen van jouw haar. Je hebt misschien geen andere keuze dan je zwarte haarkleur vaak op te frissen.

 • Tip 8:

  Als je thuis je haar kleurt, breng dan een rijke gezichtscrème aan op je voorhoofd, slapen en oren (!). Het is mogelijk dat je anders na de haarkleuring donkere vlekken op je huid hebt.

 • Tip 9:

  Hoe sluiker je haarcuticula, hoe gladder je kleuringsresultaat zal zijn. De dag vóór je je lange haar kleurt, kan je best een intensieve haarkuur aanbrengen. Mogelijke bestaande ruwe haarcuticula in de bovenste laag en aan de punten zullen hierdoor gladgemaakt worden en bijgevolg klaar zijn voor de kleuring. Het resultaat: een mooi egale haarkleur…