Haarkleuring | Wit haar

Feit of fabel? Van stress krijg je grijze haren

Een drukke baan, puberende kinderen of een hopeloze verkeerssituatie, oorzaken genoeg waar je spreekwoordelijke grijze haren van krijgt. Maar klopt dit ook? Is stress écht de snelste weg richting een grijze haardos?

Fabel!

Van stress krijg je geen grijze haren. Grijze haren zijn een gevolg van het verlies aan pigmentcellen in je haarzakjes. Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan naar de invloed van stress op je haren, maar er is nog steeds geen enkel sluitend bewijs geleverd dat het verband aantoont tussen stress en een verlies aan pigmentatie. Grijs haar blijft erfelijk.

Er is wel al aangetoond dat stress invloed kan uitoefenen op de melanines in je haar. Door een jachtige levensstijl daalt de productie van melanine waardoor je haren stugger en brozer worden. Ze zullen er grijzer uitzien omdat ze hun glans verliezen. Ook een gebrek aan vitamines leidt sneller tot een grijze haardos. Een ongezonde levensstijl kan dus op lange termijn grijze haren als gevolg hebben, maar het gaat dan eerder om een versneld proces. Als grijze haren in je genen zitten, werk je door een ‘foute’ levensstijl een vroegere vergrijzing in de hand.

© Raisa Kanareva

 

 

Ontdek: