SK_Professionel_Link_160x31_NL
Trendy Looks 2016

Wist je dit? De verrassende weetjes over haar

De verrassende realiteit over haar
Niet alle haar heeft dezelfde structuur. De natuur geeft ons haar zijn typische eigenschappen. De rest is enkel een kwestie van goede verzorging.
© Andreas Kuehn (2) / Jerome Tisne

Wist je dat blonde vrouwen de meeste haren op hun hoofd hebben? Verrast het jou dat één op de drie vrouwen geregeld haar kapsel kleurt? Heb je ooit Rapunzel’s haar gemeten? Ze zou wel enkele honderden jaren nodig gehad hebben om de volledige lengte van haar sprookjesachtige kapsel te krijgen. Ga met ons mee op ontdekking naar de interessante, vreemde en verrassende feiten over het haar. 

 • Meters en meters haar op het hoofd van een klein kind, het kan enkel in sprookjes. In realiteit groeit het haar slechts tussen 0,2 en 0,4 mm per dag of ongeveer een centimeter per maand. Momenteel houdt de Amerikaanse Diane Witt uit Massachusetts het record van de vrouw met het langste haar. Het haar van deze Amerikaanse Rapunzel meet ongeveer vier meter. Slechts één iemand deed ooit beter. Op het einde van de jaren 1940 werd gemeld dat het haar van de indiaan Swami Pandarasandhi een totale lengte had van 7,93 meter. 

 • Mensen met rood haar hebben minder haar

  Blonde mensen hebben geluk want zij hebben gemiddeld het grootste aantal haren op hun hoofd. Terwijl blonde vrouwen gemiddeld 150 000 haren hebben, heeft de gemiddelde roodharige slechts 90 000 haren op haar hoofd. Gemiddeld hebben vrouwen met bruin of zwart haar respectievelijk ongeveer 100 000 à 110 000 haren. Daarbij moet wel vermeld worden dat blond haar het fijnste haar is. Gewoonlijk is natuurlijk zwart haar vrij dik. Het zwarte haar van indiaanse vrouwen is een voorbeeld van bijzonder dik haar. Ook roodharige vrouwen hebben zeer sterke haarstructuur.

 • Haar sterft op jonge leeftijd

  Haar groeit een tijdje, blijft eventjes en valt dan weer uit. Elke individuele haar heeft een levensduur van twee tot vijf jaar. Dan stopt het met groeien en blijft nog enkel maanden op je hoofd aanwezig. Uiteindelijk valt het uit en maakt plaats voor een nieuwe haar. Het is heel normaal om tussen 50 en 100 haren per dag te verliezen.

 • Blond haar verkoopt

  ‘Blondjes zijn dom’. Dit vooroordeel gaat al enkele jaren mee en dat zal ook wel zo blijven. Er is natuurlijk voldoende bewijs om het tegendeel te bewijzen, wordt dit maar al te vaak ontkent. Een derde van de zeer intelligente Mensa leden zijn blond.

  Ondanks de vooroordelen, werkt blond zijn magisch bij het verkopen van producten, informatie en afbeeldingen. Tweederde van de Duitse vrouwelijke TV moderators zijn blond. Recent toonde een Engelse enquête aan dat blonde kassabediendes ongeveer 20% meer verkopen dan hun collega’s met ander haarkleuren.

 • Mannen houden ook van kleur in hun haar

  Eén op drie vrouwen kleurt geregeld haar haar. Tegenwoordig grijpt ook één op tien mannen al eens naar een kleurbehandeling. Mannen trekken wel een streep wanneer het op highlights aankomt. Slechts 3% van de mannen volgen deze trend. Op het gebied van haarverzorging zijn de mannen aan de top gerangschikt. In de leeftijdscategorie tussen 24 en 34 jaar wast ongeveer 56% van de mannen dagelijks zijn haar, in vergelijking met slechts 30% van de vrouwen binnen dezelfde leeftijdsgroep.

 • Aan de top bij de haarverzorgingsproducten: Shampoo

  94% van alle vrouwen is van oordeel dat shampoo het belangrijkste haarverzorgingsproduct is. Ook hun haarspray willen ze niet opgeven. 60% van alle vrouwen gebruikt af en toe een haarspray en 24% gebruikt het zelfs dagelijks.

 • Mooi haar is kostbaar

  Duitsers betalen gemiddeld 22€ voor een knipbeurt.De prijzen van haarstylisten in New York spannen hier zeker de kroon. In sommige salons kost een kapselbeurt al gauw evenveel als een citytrip naar Parijs, vliegtuigticket inbegrepen. Orlando Pita, de haarstyliste van Naomi Campbell, staat bekend als de duurste haarstyliste. Je haar laten knippenin het kapsalon van de meester in Manhattan’s Gansevoort Street kost algauw800$ (570€). In vergelijking hiermee is een kapsel door Pita’s collega Sally Hershberger een koopje. Het warrig gelaagd kapsel van Meg Ryan staat op haar palmares. Zij rekent ‘ slechts’600$ (430€) voor een kapselbeurt.

 • De veilinghamer op beroemd haar

  Zelfs op het hoofd van beroemdheden is haar niet veel waard. Dit verandert echter na hun overlijden. Als relikwie kan haar plots heel waardevol en kostbaar worden. In 2004 kon een fan in Hong Kong één enkel haar van John Lennon veroveren via een veiling in Gerona. Deze fan betaalde het duizelingwekkende bedrag van 3460€ voor één enkel haar van John Lennon! In 1980 werden op een veiling in Frankrijk twee kleine haarlokjes van de Franse koningin Marie-Antoinette en haar zoon verkocht voor een slordige 5000€. Dit alles wordt in 2006 overtroffen door de veiling van het zilvergrijze haarstukje dat eens gedragen werd door de artiest Andy Warhol. Het werd door het Amerikaanse veilinghuis Christie’s verkocht voor 10800 $ (ongeveer 7700€)