SK_Professionel_Link_160x31_NL
Haartips

Gespleten haarpunten: Hoe te voorkomen

Tenzij je een kort kapsel hebt, ken je allicht het probleem van de droge, groezelige gespleten haarpunten. Met onze tips kom je er zeker van af!

 • Gespleten haarpunten: Hoe te voorkomen
  Gezond en glanzend haar, zonder gespleten haarpunten. Goede haarverzorging loont!
  © Veronique Beranger

  Gespleten haarpunten hebben talloze oorzaken: droog haar, te agressieve shampoo, gebruik van een te warme föhn of lichamelijke stress door chemische behandelingen. De punten van je haren zijn extra gevoelig voor dit soort behandeling. Gespleten haarpunten zien er oud uit in alle betekenissen van het woord. Je haar is ook oud: het moet drie jaar groeien eer het op je schouders valt.

  Gespleten haarpunten: houd ze in toom door voorzichtig te wassen

  Aangepaste shampoo voor droog haar, spoelingen en haarbehandelingen geven je kapsel de nodige voedingsstoffen. Zo blijven de gespleten punten netjes tot de volgende wasbeurt. Een speciale shampoo voor haar met gespleten haarpunten biedt uitkomst indien de gespleten punten je enige haarprobleem zijn. Meng de shampoo met evenveel water vooraleer je hem op de wortels van het droge haar aanbrengt. Laat het schuimen met een beetje extra water en spoel uit. De shampoo in het spoelwater zal de uiteinden van het haar voldoende reinigen.

 • Een beschermend laagje

  Er bestaan speciale behandelingen voor gespleten haarpunten op basis van siliconenolie, die de gespleten haarpunten met een flinterdun laagje bedekt. Dit procedé herstelt de haarpunten tijdelijk. Je haar ziet er onmiddellijk gezonder en minder pluizig uit. Opgelet, deze behandeling moet je niet na elke wasbeurt herhalen. Het is beter ze maar om de drie keer te doen: de siliconenfilm overleeft heel wat wasbeurten. Als de laag te dik en te zwaar wordt, trekt ze je haar naar beneden en maakt ze je kapsel dof. Verspreid een of twee druppeltjes van het product over de droge haarpunten. Met een klein beetje vloeistof kan je al heel wat haar behandelen.

 • Knip je haar in de strijd tegen de gespleten haarpunten

  Eerst en vooral het goede nieuws: dankzij de talloze goede producten die nu verkrijgbaar zijn, hebben we met zijn allen minder en minder last van gespleten haarpunten. Als je toch nog problemen blijft ondervinden, kan een bezoek aan de kapper een oplossing bieden. Hij heeft een speciale techniek die de gespleten haarpunten verbergt onder een laag gezond haar. Je haar ongeveer één centimeter afknippen is ook een goed idee. Als je het elke acht tot tien weken op die manier inkort, blijft het toch groeien. De natuurlijke maandelijkse aangroei bedraagt immers 1 tot 1,5 centimeter. Op die manier wordt je kapsel voller en vooral gezonder.

 • Goede borstels splijten je haarpunten niet

  Gebruik materiaal van goede kwaliteit als je regelmatig last hebt van gespleten haarpunten. Denk er zelfs niet aan om goedkope kammen of metalen borstels te kopen. Integendeel; gebruik borstels met echt everzwijnenhaar en kammen van echt hoorn of hout. Ze werken het beste. Gebruik ook zeker geen borstels of kammen met lange pinnen, die je haar met bruut geweld doorploegen.

 • Meer oplossingen voor gespleten haarpunten

  • Tip 1:

   In een kapsalon kan men je een keratinebehandeling aanbevelen. Zo moet je je 6 maanden geen zorgen meer maken over je gespleten haarpunten. De individuele haren worden met warmte en een speciale vloeistof behandeld. Je haar ziet er gezonder en zachter uit. Maar de prijs (van € 200,- tot € 300,-) is aan de hoge kant.

  • Tip 2:

   Vele kappers kappen je haar met verwarmde scharen. Op die manier worden de uiteinden van de haren dichtgeschroeid. Deze methode werkt enkel als ze regelmatig wordt toegepast.

  • Tip 3:

   Gebruik best een tijdje geen warme föhns of stijltangen. Dit soort apparaten droogt het haar uit en draagt zijn steentje bij tot het ontstaan van gespleten haarpunten.

  • Tip 4:

   Behandel je haar zo voorzichtig mogelijk, zeker wanneer het nat is. Ontwar het voorzichtig en droog het zachtjes door het met een handdoek te deppen in plaats van droog te wrijven.

  • Tip 5:

   Krullend haar met gespleten haarpunten kan je uitstekend behandelen met zoete amandelolie van goede kwaliteit, jojobaolie, macadamia-olie of arganolie. Gebruik geen olijfolie: ze is te zwaar. Verspreid wat olie over je vingertoppen en masseer het zachtjes in de haarpunten.