SK_Professionel_Link_160x31_NL
Haartips

Tip: Hoe je fijn haar volume geven

Dun of fijn haar
Dun of fijn haar heeft liefde en zorg nodig, vooral tijdens het stylen.
© Getty Images

Fijn en dun haar houdt niet noodzakelijk in dat je geen stijlvol kapsel kan hebben, in tegendeel. We geven je enkele handige tips om je haar structuur te geven. Lees hier hoe je je fijn haar kunt stylen en föhnen tot een prachtig kapsel.

 • Als je fijn haar hebt betekent dat niet noodzakelijk dat je weinig haar hebt. Elk individuele haar is gewoon te dun; meer bepaald 0,1 milimeter dunner dan normaal of sterk haar. Het is ook meer gevoelig. Hoeveel haar je ook hebt, je haar kan toch dun lijken. En afhankelijk van je haarkleur kan je zelfs heel veel haar hebben, dat toch dun lijkt. Blondines hebben gemiddeld 150.000 haren op hun hoofd, terwijl vrouwen met donker haar er meestal slechts 100.000 hebben. Als je dun haar hebt moet je in je kapsel voorzichtig structuur opbouwen en uiterst zorgvuldig föhnen.

  Dun of fijn haar heeft liefde en zorg nodig

  Laat je net gewassen haar, vooraleer je het gaat föhnen, eerst langzaam in een tulband gerolde handdoek drogen. Wrijf het nooit droog, zo kan je de haarcuticula beschadigen. Om het te ontwarren gebruik je een kam met ver uiteenstaande tanden. Houd daarbij de haarstrengen goed vast en trek niet met te veel kracht aan je haar. Pas daarna mag je je haar föhnen. Zet de temperatuur niet hoger dan de middelste stand zodat je haar niet plaatselijk gaat oververhitten.

  Dun of fijn haar heeft veerkracht nodig

  Slap, futloos haar ziet er onmiddellijk levendiger uit wanneer je het vanuit de haarwortels meer kracht geeft. Doe daarom, voor het föhnen, wat mousse of styling gel op je haarwortels. Dan kan je beginnen je haar te drogen met een platte borstel. Hou bij het föhnen je haar een beetje naar boven en borstel het met de platte borstel haaks tegen zijn natuurlijke richting. Na een paar keer borstelen doe je het zelfde in de tegenovergestelde richting. Buig vervolgens je hoofd lichtjes naar voor en borstel en föhn je haar naar voren. Als je haar te kort is voor de platte borstel kan je tijdens het föhnen strengen haar naar boven trekken. Je kan ook haarstrengen nemen en die kort opwarmen met de föhn. Laat hen vervolgens afkoelen. Al deze methoden geven je haar meer veerkracht vanuit de haarwortels.

  Dun of fijn haar laten rechtstaan

  Na het föhnen kan je de styling van je haar best tot een minimum beperken. Voor dun of fijn haar raden we meestal niet aan om met haarwax, styling gels of pommade je haar meer glans proberen te geven. Deze stylingproducten bevatten vette stoffen en kunnen je kapsel een vezelige structuur geven. Voor kort fijn haar geeft een heel klein beetje wetgel meestal goede resultaten. Verstevigende hairspray werkt meestal goed voor langer dun of fijn haar. Dan is het dan belangrijk om de haarstrengen op te tillen en de spray van onderaan op de strengen te spuiten. Als je de spray boven op het haar aanbrengt, duwt hij met zijn gewicht je kapsel naar beneden.